Recept Sallandse koude groentesoep – JIJ Magazine juli 2017


Janneke Donders, van Boer aan Tafel, maakt soep van streekproducten. Seizoensgebonden soepen, vol van smaak, vers van het land. Je eet dus bijna letterlijk bij de boer aan tafel.

Janneke: “Ik werk met verschillende boeren in de regio samen. Mijn soepen zijn gemaakt van hun verse ingrediënten, in de buurt geteeld en geoogst. Daar ben ik trots op. De ingrediënten zijn traceerbaar en dat voelt lekker.” Boer aan Tafel is ontstaan doordat Janneke door tijdgebrek en een jong gezin weleens een makkelijke maaltijd op tafel wilde zetten. “Maar als moeder en foodie wilde ik dat natuurlijk wel verantwoord doen. Omdat bij kant-en-klaar producten vaak bezuinigd wordt op kwaliteit, tijd, smaak en afkomst, ben ik zelf soepen gaan maken. Ik vind het belangrijk dat je weet wat je eet.”

Leuk detail: de groentesoepen van Boer aan Tafel worden gewaardeerd. Janneke heeft in 2017 via crowdfunding een geldbedrag opgehaald. Zo kan zij dit jaar zo’n 20.000 potten soep maken.

Ingrediënten 
voor 4 kommetjes soep (amuse)

  • 500 g tomaten, ontveld en in stukken
  • 1 komkommer, geschild, van zaden ontdaan en in stukken 
- 1 teentje knoflook
  • 1⁄2 rode ui
  • koolzaadolie
  • 1 groen pepertje, zonder zaadjes
  • snufje peper & zout naar eigen smaak toevoegen
  • 2 el balsamicoazijn
  • Kruiden naar eigen smaak, uit de tuin: tijm, rozemarijn, citroenmelisse en zeker basilicum

Bereiding

Doe de tomaten, komkommer, peper, ui, knoflook en zout naar smaak in de keukenmachine of een diepe schaal om te pureren met de staafmixer. Voeg de koolzaadolie en de balsamicoazijn toe. Proef. Voeg eventueel meer zout en peper of balsamico toe (houd er rekening mee dat de smaken nog flink intrekken).
Wrijf de soep door een zeef en zet de soep een paar uur in de koelkast om door en door koud te worden.

Serveertips

Serveer in kleine kommetjes of glaasjes. Met eventueel als garnituur: croutons, blokjes tomaat, komkommer, paprika.

Eet smakelijk!